Kinder reklamlarını beğenen veya en azından gerçekçi bulan var mı? Çocuklara ve çocuklu ailelere hitap etmeye çalıştıklarının farkındayım ama uzun süredir Kinder reklamlarını takip ediyorum ve bu kadar yapmacık olmaları beni çok rahatsız ediyor. Klasik, mutlu ve çocuklu Türk ailelerini yansıtmaya çalışıyorlar ama inandırıcılık bakımından reklamlar zayıf kalıyor.
Gelin birlikte inceleyelim:
Örnek 1: Kinder Süt Dilimi
Annesi kızına onun kadar masum atıştırmalığını veriyor. Gerçekten de bu insanları "masum" sözcüğünün kullanış alanı hakkında eğitmek gerek. Sonra reklam daha da zorlama bir hal alıyor. Anne, arkadaşına dolapta saklanan masumiyetin Kinder süt diliminde olduğunu söylüyor. Acaba bu bağlantıyı kurarken: "beyaz masumiyetin rengidir, süt beyazdır: öyleyse süt masumdur." gibi bir ilişkilendirme mi yaptılar ben anlam veremedim... Kast ettikleri şeyin koruyucu içermemek olduğunu anlıyor olabiliriz ama "masum" kelimesine yapılan vurgunun bir dayanağı yok.
Örnek 2: Kinder Süt Dilimi
Diğer Kinder Süt Dilimi reklamı da "ayda bir yemek yiyorlar" sözü üstüne Dünyanın uydusunda yemek yiyen insanlar hayal etmesi saçmalıkta daha da öteye gitmiş. Bu yaşta ilkokula veya anaokuluna giden ve uzayda özel kıyafetler giyilmesi gerektiğini ve yerçekimi olmadığını bilen bir kız çocuğu; "ay" kelimesinin sesteş bir sözcük olduğunun, onun alternatif anlamlarının ve zaman dilimlerinin (gün,hafta, ay, yıl) farkında değil mi yani? Bunun üstüne annesinin, onun gözünde canlandığı anlamı hemen kavrayıp ona yapmacık bir şefkat göstermesine ne demeli?
Neyse, mükemmel aileler ve yüzeysel esprilerle varmaya çalıştığım noktayı anladınız sanırım...
Örnek 3: Süper Fikir Kinder Pingui
Şöhret meraklısı bir aile ve aşırı coşkulu bir anneyi konu alan Kinder Pingu'nin bu reklam filminde, yine, herkes çok yapmacık. Öncelikle annenin, çocuklarını hayatta her zaman istediğimizin olmadığına, istedikleri üne kavuşamama ihtimallerine karşı eğitmesi gerekiyor. :) Karamsar bir insan değilim ama hayatın gerçekleri böyle...
Oyuncuların 32 diş gülümsemeleri, jest ve mimikleri bile yapmacık. Ayrıca çoğu annenin bu fikirlere böylesine coşkuyla katılıp "Süperrr bir fikir!" diyeceğini sanmıyorum. Sonrasında, Kinder'e yapılan geçiş de bağlantıdan yoksun.
Böyle reklamlar, bu ülkeye acilen daha iyi reklamlar gerek diye düşündürüyor bazen...
Etekler sevincten degil korkudan zil calar resmen türkceyi katletmisler
YanıtlaSilMerhabalar! Bloguma gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim. Umarım okumaktan zevk almışsınızdır. Bu yazım, şaşırtıcı bir şekilde(ben bu reklam serisini pek beğenmemiş olsam da) en sevilenlerden oldu. "Etekleri zil çalmak" deyiminin mutluluk anlamına geldiğini biliyordum ancak yorumunuz üzerine tekrar kontrol ettim: TDK.gov.tr'den alıntıdır:
YanıtlaSiletekleri zil (ıslık veya çalpara) çalmak
1) çok sevinmek: “İlk mektebe gittiği gün Gülsüm'ün sevincinden etekleri zil çalıyordu.” -R. N. Güntekin. 2) alınan sevinçli bir haber üzerine telaşa ve heyecana kapılmak.
-iyi okumalar dilerim, saygılar.