18 Eylül 2015 Cuma

iPhone X Samsung Savaşları

Merhaba!

Bir süredir yazmak istediğim, ama yoğunluğumun izin vermediği bir dönemde olduğumundan, bir türlü yazamadığım bu yazıyı, üstünden biraz zaman geçmiş olsa da yazıyorum.

Belki de son yılların gündelik hayatta ve teknoloji alanında en büyük tartışmalarından biri olan iPhone vs. Android'i bir kez daha açmış bulunuyorum! Bu konu nice arkadaşlar arasında yoğun tartışmalara, karşılıklı ikna çabalarına yol açtı yıllardır. Özellikle iPhone- Samsung rekabeti, Apple telefonları büyüttükçe Samsung'un da tasarıma önem vermeye başlaması, aslında iki markanın arasındaki bir pazar payı yarışından ibaret bu rekabeti bizim de hayatlarımızın ortasına taşıyıverdi. Eskiden insanların ilk önce kılık kıyafetlerine, saatlerine bakılırmış. Şimdileriyse hepimizin gözü başkalarının cep telefonlarında. "Acaba onunki benimkinden daha mı yeni, daha mı güzel?" Bununla birlikte, akıllı telefonu olmayan da neredeyse kalmadı. Her yeni çıkan telefonu anında alıveriyoruz.

Her neyse, gelelim konumuza: Bir iPhone kullanıcısını Samsung kullanıcısının yanında 10 dakika oturtsanız, kendi telefonunun neden üstün olduğu hakkında tez yazabilecek kıvama gelir! Aynısını bir Samsung kullanıcısı da yapabilir.
İşte iPhone son reklamlarında tam da by özgüveni ortaya koymuş:

"Bir iPhone'un yerini ancak bir iPhone tutabilir!" Apple bu iddialı sloganıyla aslında çok haklı...
Bu reklam aslında bize bilmediğimiz hiçbir şey anlatmıyor. Bir yenilikten söz etmiyor. Ama pozitifliğiyle iPhone kullanıcılarının yüzünü gülümsetiyor.
Eğer iPhone kullanıyorsanız çoğunlukla telefonunuz yere düşüp aniden çıt diye kırılıverse de, bozulsa da, ya da yalnızca sıkılsanız da gider yine iPhone alırsınız. Yani markaya, ürüne sadık kalırsınız. Çünkü, hele de çağımızda, asla akıllı telefonun teknolojisinden vazgeçemezsiniz. Android işletim sistemine de geçemezsiniz, alışamazsınız... iPhone'la Android birbirinden çok farklıdır. iPhone çok kullanıcı dostu bir sisteme sahip. Eminim Samsung telefonlar da öyledir ama deneyen bilir. Sonuçta alışma meselesi. İddia büyük ama kanıtlamak sizde... iPhone'un yeri gerçekten de doldurulamaz mı? iPhone 6-7-8... derken bu böyle sürüp gidecek mi yoksa iPhone'un popülerliği bir gün bitecek mi?



iPhone'un son dönem reklamları, telefonun kalitesini, kolay kullanışını, eğlencesini, dinamizmini yansıtıyor. Hani şu "iPhone 6 ile çekildi." reklamları var ya tüm billboardlarda gördüğümüz... İşte onlar, kameranın kalitesinin ne kadar üstün olduğunu kanıtlamak ve özendirmek için. Alt metninde neler yatıyor derseniz benim aklıma gelenler şunlar:
"Siz de iPhone 6 alırsanız bu kadar profesyonel fotoğraflar çekebilirsiniz."
"iPhone 6 Samsung'dan daha iyi fotoğraf çeker"
"iPhone 6 size böyle renkli bir hayat sunar."
"Dünyanın dört bir yanında insanlar iPhone 6 kullanıyor, neden siz de kullanmayasınız?" vesaire.

Reklamın gücü işte böyle işlerde çıkıyor ortaya. Dört kelimeyle neler neler anlatılıyor...

Şimdi gelelim işin soğuk savaş kısmına... Samsung, iPhone'u eksik olan tek yanından vurmuş. iPhone  üreticileri telefonu yalnızca parmakla çalışacak şekilde ayarlarken bunu bilerek yaptılar, telefon yanlışlıkla açılmasın diye. Ama zaman zaman bazı uygulamaları kullanırken kaleme ihtiyaç duymuyor muyuz? Kışın telefonumuzu kullanmak için eldivenlerimizi çıkarmamız gerektiğinde surat asmıyor muyuz? İşte kalem tam da bu anlarda gerekiyor. Samsung da bu eksikliği iPhone kullanıcılarının gözüne sokuyor. Kalemi biz o kadar kullanıyor muyuz bilmem ama Samsung kalemin kullanışlılığı ile ilgili çok zevkli bir video çekmiş:
"Yaratıcılık bir kalemle başlar." 
Yaratıcılığa yapılan vurgu çok güzel, "kalem" avantajını kullanmak çok zekice olmuş.
Yine de tercih sizin...
iPhone mu Samsung mu?

Ekleme:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder