31 Ocak 2016 Pazar

THY'den Memleket Kokan Reklam

Herkese merhaba!

Şu sıralar bir yeni reklam yoğunluğu var. Bu yoğunlukta öne çıkan reklamlar; reklam filmini eskitlilmiş ve nostaljik billboard görselleriyle destekleyen Coca-Cola "Tadını Çıkar" ve geçen akşam tüm kanallarda aynı anda yayımlanmış Türk Telekom "Fiberle" reklamı gibi görünüyor. Bu reklamların detaylı incelemesi bir başka yazının konusu olacak kadar uzun olsa da, kısaca Coca-Cola reklamında ürünün başka kavramlarla çok açıkça eşleştirilmeye çalışılması (Maceralar ve Coca-Cola/ Paylaşım ve Coca-Cola gibi...) bana biraz zorlama geldi çünkü kavramlar arası bağlantı oldukça zayıf. Fibernet reklamından ise, kaçmak mümkün değil. Her kanalda ve sürekli karşımıza çıkıyor. Üstelik, Hadise'nin şu sıralar tüm reklamlarda oynaması ve neredeyse her gün ekranlarda olması biraz sıktı.

Gelelim Türk Hava Yolları'nın son reklamına...


Türk Hava Yollarının her reklamı olay olacak kadar başarılı oluyor. Hatta Kobe'li, Messi'li, Drogba'lı reklamlarıyla "Turkish Airlines" yurtdışında da çok konuşuluyor. Sponsorluklarıyla ve İngilizce olarak da uluslararası alanda ününü koruyor. Ama bu seferki reklam bundan biraz farklı...

İki dakikanın içine kısa bir film sığdırmış bu son derece duygusal reklam filmini izledikçe izleyesiniz geliyor. Bu kadar kısa sürede bu kadar çok şeyi nasıl sığdırdıklarına şaşmamak elde değil. Reklam, izleyeni içine çekiyor. O ses sanki sizi çağırıyor, tatil hasreti çekenleri tatil yapmaya, seyahat tutkunlarını seyahate sürüklüyor. Şiir tadında bir seslenme var ve sema görüntüsüyle birlikte gösterilen "Gel"' kelimesinin tekrarı Mevlana'ya ait olup olmadığı tartışılan "Ne olursan ol, yine gel" dizesini anımsatıyor. Sonuçta bu şiirsel anlatım, izleyeni büyülemeyi başaracak gibi. 

Reklamı, orada verilen görsellerin etkileyiciliğini kelimelere dökmek zor ama "Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır" atasözünü hatırlatan o mükemmel kahve ve kahvaltı görüntüleri ve manzaralar, memleketin dört bir yanındaki güzellikleri sergiliyor. Sonunda ise belki klişe sayılabilecek ama çok güzel bir kardeşlik mesajı verilmiş:
 "Aynı göğün altında değil miyiz, ne de olsa? Ya da aynı yerin üstünde?" 

"Ben senin memleketinim" sözü bu reklama THY'den çok Kamu Spotu havası verse de dikkat çekici ve kendine hayran bırakan bir reklam olmuş. Bu reklamın en az Coca-Cola reklamı kadar ilgi görmesi ve değerinin bilinmesi dileğiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder